Eksjö Energi

Uppmaning att spara på vattnet

Publicerades
Senast uppdaterad: 19 juni 2019 kl 15:13

Just nu råder goda vattennivåer i vattentäkterna i Eksjö kommun. Förbrukningen av vattnet ökar däremot stadigt. Med anledning av detta uppmanar Eksjö kommun och Eksjö Energi alla att försöka minska förbrukningen av vatten på de sätt som är möjliga – detta för att kunna bibehålla goda vattennivåer även under varmare och torrare perioder. Det du gör har betydelse.

Bli vattensmart!

En genomsnittlig person förbrukar ungefär 140 liter vatten per dygn. Den största delen går åt till personlig hygien och toalettspolning och endast en liten del till dryck och mat. Bidra till att minska vattenförbrukningen genom att följa nedanstående vattensparartips.

  • Stäng av vattenkranen under tandborstningen. Om du stänger av kranen under tre minuter sparas närmare 36 liter vatten.
  • Diska inte under rinnande vatten. Använd diskpropp eller disk- och sköljbalja istället. Diskar du under rinnande vatten i 10 minuter går det åt 120 liter vatten.
  • Fyll disk- och tvättmaskinerna innan de körs. Skölj inte av porslinet i onödan innan det ställs i diskmaskinen och använd gärna kort- eller eco-program. En diskmaskin drar cirka 10 liter vatten per disk och en tvättmaskin behöver cirka 50 liter vatten för en tvätt.
  • Undvik att bada i badkar. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten. Duscha istället, men duscha inte lika ofta och kortare tid. Stäng av vattnet vid intvålning. Använd gärna snålspolande munstycke. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.
  • Laga läckande toaletter och droppande kranar. En läckande kran eller toalett förbrukar 1000-tals liter vatten helt i onödan.
  • Samla regnvatten i tunnor, eller använd överblivet hushållsvatten, för att vattna dina växter med. Tunnor finns att köpa hos bland annat järn- och trädgårdshandlare.
  • Fyll inte upp pooler oavsett modell och storlek, badtunnor eller spa-bad. Besök istället våra badsjöar.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola ur kranen en stund för att få vattnet kallt. 12 liter vatten sparar du om du låter bli att spola en minut för att få kallt vatten.