ADSL-nedläggning

Sidan uppdaterades 2020-11-04Teckna bredbandsavtal

Tjänsten ADSL hos Eksjö Energi ELIT AB upphör 2021-06-30

Eksjö Energi ELIT AB levererar idag bredband via fiber och via telefonjacket (ADSL). ADSL levereras via kopparnätet som ägs av Telia / Skanova, Eksjö Energi hyr alltså kopparkablarna av Telia. Telias kopparnät är nu under avveckling, samtliga telestationer kommer på sikt läggas ner. Detta då det är en föråldrad teknik med kablar som i många fall är i dåligt skick. Detta gör att Eksjö Energi ELIT AB får allt svårare att garantera tjänsternas funktion och kvalitet då vi själva inte har möjlighet att reparera kablarna.

Eksjö Energi ELIT AB bygger succesivt ut ett fibernät i Eksjö kommun och fibern ersätter den gamla ADSL-tekniken. Fibernätet täcker de flesta delar av kommunen men tyvärr hinner vi inte bygga klart till samtliga innan ADSL läggs ner. Detta gör att en del kunder tvingas skaffa andra alternativ i väntan på att området byggs ut med fiber.

Alternativ

Fram till dess att Telia lägger ner de olika telestationerna kan det finnas möjlighet att teckna ADSL-abonnemang hos Telia eller annan operatör. I vissa områden har Telia redan beslutat att inte ta emot några nya beställningar så kontrollera först med dem! Alternativet till ADSL är mobilt bredband (4G) och där finns en mängd olika operatörer att välja mellan. Kontakta operatörerna för att jämföra priser, bindningstider, täckning osv.

Hinner jag få fiber innan ADSL-läggs ner?

Det finns vissa områden där vi redan nu kan bedöma att vi inte har någon möjlighet att få fibernätet utbyggt innan ADSL läggs ner. De kunder som ingår i dessa områden får ett utskick per brev där vi meddelar att man behöver ordna bredband från en annan operatör. Det finns några områden där det just nu är oklart om fibernätet hinner byggas ut eller inte. ADSL-kunder i dessa områden får ett utskick där vi meddelar informationen att ADSL läggs ner 2021-06-30 och att vi återkommer med information angående fiberanslutningarna när vi har en säkrare prognos. Kunder som väljer att inte beställa en fiberanslutning hänvisar vi till andra operatörer.

Vi kommer naturligtvis göra vårt yttersta för att hinna bygga ut till så många områden som möjligt innan halvårsskiftet 2021. Vi beklagar att vissa kunder hamnar i en oönskad situation där man måste hitta en tillfällig lösning. Vi hade gärna undvikit att hamna i denna situation men i det läget vi nu befinner oss i är det inte ett alternativ att fortsätta leverera bredband via kopparnätet.

Kundtjänst

0381-19 20 30

bredband@eksjoenergi.se

På supporttelefonen får du möjligheten att prata med en handläggare, få driftinformation samt få tips på felavhjälpning.