Elhandel
Sidan uppdaterades 2025-05-21Teckna avtalVi säljer el till hela Sverige
Eksjö Energi ELIT AB är ett lokalt elbolag som värdesätter lokalkännedom och närhet samtidigt som vi erbjuder alla el till konkurrenskraftiga priser. All el vi säljer kommer från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och bioenergi.
Det är viktigt för oss att kunna ge dig som kund snabba och raka besked. Det ska även vara lätt för dig att nå oss.
Du kan enkelt teckna elavtal genom att välja Teckna avtal i navigeringslistan. Om du har några frågor angående våra olika avtal eller önskar få ett avtalsförslag hemskickat är du välkommen att kontakta oss.
För närvarande kan vi inte erbjuda längre fastprisavtal än ett år.
Telefon kundtjänst: 0381-19 20 20
E-post: kundtjanst@eksjoenergi.se
Organisationsnr: 556572-6568
Vanliga frågor & svar om Elhandel
Vad kul att du vill teckna elavtal med oss!
Vill du teckna elhandelsavtal på adressen du ska flytta till?
Då behöver du börja med att göra en flyttanmälan till nätägaren. Tillhör bostaden Eksjö elnät kan du göra en flyttanmälan här.
Ska du teckna elhandelsavtal på den adress du bor på?
Som privatperson kan du enkelt teckna elavtal direkt på webbplatsen. Önskar du teckna ett Rörligt timprisavtal kontakta kundtjänst, så skickar vi ut ett avtal till dig. Glöm inte säga upp ditt befintliga avtal först hos din nuvarande elleverantör.
Fast pris har samma fördel som när du tecknar ett lån med fast ränta. Du vet i förväg vad det kommer att kosta under avtalstiden. Även om marknadspriset förändras under avtalstiden är ditt pris alltid detsamma.
Rörligt pris följer med prisutvecklingen på elbörsen, Nord Pool. Denna typ av avtal passar dig som är benägen att ta lite större risk på en rörlig marknad. Du hänger med i svängningarna och tar del av både låga priser och pristoppar.
Rörligt timpris är ett elavtal där du betalar ett rörligt timpris som följer det så kallade spotpriset på elbörsen, och alltså betalar ett lågt pris när priset där sjunker samt ett högre pris när elpriset på börsen stiger. Denna typ av avtal passar dig som har möjlighet att styra din elanvändning till dagar och tider då elen är som billigast.
På finns information om t. ex timpriser och om börsen i övrigt.
Enligt ett EU-krav ska all handel med el i Europa nu istället ske per kvart och från och med den 30 september (tidigare kommunicerat 12 juni) kommer priset på elbörsen Nord Pool, där alla nordiska elbolag köper sin el, variera per kvart istället för per timme.
Ja, du kan välja tillägget Bra Miljöval i det avtalsförslag vi skickar till dig eller ange det i meddelandefältet om du tecknar nytt avtal direkt på webbplatsen.
Efter en turbulent elprismarknad har vi valt att endast erbjuda ett bundet fast prisavtal i 1 år.
Vill du byta från Rörligt avtal till Fast avtal går det bra att teckna nytt avtal på webbplatsen.
Fasta avtal på Eksjö Energi är alltid bundna under en viss tid. Du kan endast byta elavtal kostnadsfritt i samband med avtalstidens utgång. Vi skickar ett erbjudande om omteckning ca 2 månader innan avtalets utgång.
Skulle du vilja byta elavtal under den bundna perioden tillkommer en lösenavgift som beräknas till 15 % av avtalat elenergipris exkl. moms för uppskattad förbrukning under resterande del av avtalsperioden med tillägg för grundavgift exkl. moms.
Vill du byta från Rörligt Månadsbaserat avtal till Timpris, kontakta oss på kundtjänst.
Genom att logga in på Mina sidor på webbplatsen. Under Avtal och priser i menyn hittar du dina aktiva avtal.
Du kan även se ditt elavtal på din faktura under överskriften Eksjö Energi ELIT AB, Elhandel.
Vi skickar ett erbjudande om omteckning ca 2 månader innan avtalets utgång. Då kan du välja mellan ett rörligt pris, att binda dig till ett nytt fast pris under en viss tidsperiod med eller utan Bra Miljöval samt säga upp avtalet. Om inget aktivt val görs, förlängs avtalet i ett år till det pris som råder vid förlängningstillfället.
När du ska göra ett leverantörsbyte är det alltid bra att börja med att ta kontakt med din nuvarande elleverantör för att få bekräftat hur lång uppsägningstid som gäller. Är avtalet bundet måste avtalet sägas upp minst 30 dagar innan avtalets utgång. Väljer du att avsluta avtalet under den bundna perioden tillkommer en lösenavgift som beräknas till 15 % av avtalat elenergipris exkl. moms för uppskattad förbrukning under resterande del av avtalsperioden med tillägg för grundavgift exkl. moms.
Om du vill säga upp ditt elavtal, kontakta oss på kundtjänst.
Vi hoppas att du varit nöjd under din tid hos oss. Tipsa oss gärna om du har tankar och åsikter kring vad vi kan göra bättre.
30 dagars uppsägningstid gäller.
Kontakta kundtjänst. Du har 14 dagars ångerrätt från det datum du tecknade avtalet.
Ett anläggnings-ID är ett unikt id för din elmätare.
Du hittar ditt anläggnings-ID på avtalsbekräftelsen från din nätägare.
Är du befintlig kund på anläggningen kan du antingen logga in på Mina sidor på webbplatsen, så ser du dina anläggningar under avtal och priser. Klicka på visa mer, så ser du ditt anläggnings-ID på respektive avtal. Du hittar även informationen på första sidan under Anläggningsinformation på din faktura .
Under Elområden.se kan du se vilket elområde du tillhör.
Elavtalet är kopplat till en adress. Du måste därmed avsluta ditt befintliga elavtal på nuvarande adress och sedan teckna ett nytt elavtal till din nya adress.
Gör en flyttanmälan via Mina Sidor.
Du kan inte ta över ett elavtal. Önskar du ändra till att du står som abonnent för ett elavtal måste du teckna ett nytt, men då behöver du först göra en flyttanmälan till din nätägare. Är vi nätägare kan du göra en flyttanmälan här.
Det måste vara samma person som står för elnätsavtalet som tecknar elhandelsavtalet.
Här kan du ta del av de rörliga månadsbaserade prisernas prishistorik.
När är rörligt timpris ett bra val?
Om du har möjlighet att styra din elanvändning till dagar och tider då elen är som billigast kan du spara pengar. Det kan handla om saker som att ladda elbilen nattetid eller spara stortvätten till helgen. Värmer du ditt boende med fjärrvärme kan det bli enklare, eftersom det ofta är lättare att styra användningen av hushållsel än el för uppvärmning.
För att göra besparingar behöver du hålla lite koll på aktuella priser på elmarknaden, så intresse för detta är en fördel!
På finns information om t. ex timpriser och om börsen i övrigt.
När ska jag inte välja rörligt timpris?
Om du har stort behov av att använda den mesta av din el under de tidpunkter då ”alla andra” också vill göra det, exempelvis på morgonen mellan kl 06-08 och på eftermiddagar mellan kl 16-20, är rörligt timpris kanske inte det bästa avtalet för dig. Oftast är det nämligen under dessa tider som elen är som dyrast. Detsamma kan gälla om du har ett eluppvärmt hus utan möjlighet att anpassa körningen till billigare tider.
Endast du med timpris påverkas
Endast du med någon form av timprisavtal påverkas av denna förändring. Här kan du se om du har timpris. Om du inte har ett timprisavtal har du ett månadsmedelpris och betalar samma pris per kWh oavsett när på dygnet du förbrukar elen. Har du månadsmedelpris påverkas du på inget sätt av förändringen.
Hur påverkas du med timpris?
Du med någon form av timprisavtal betalar ett elpris som följer spotpriset på elbörsen Nord Pool. Idag sätts som sagt spotpriset per timme och ditt elpris varierar därför också per timme. När spotpriset på börsen istället kommer variera per kvart kommer på samma sätt även ditt elpris variera per kvart. Detta gäller både elavtal för förbrukning och produktionsavtal för till exempel solceller.
Det finns heller ingenting som pekar på att övergången från timpris till kvartspris i sig kommer påverka snittpriset på el.
Vad innebär det för dig?
Inte ens för dig som faktiskt berörs av förändringen innebär den särskilt mycket. Den enda skillnaden är hur ofta elpriset kommer ändras. Du kommer även fortsatt kunna påverka din kostnad genom att styra när på dygnet du använder el, men om du idag inte följer elpriset timme för timme kommer du inte märka någon skillnad. Den enda skillnaden är att du, om du går in och kollar elpriset över dygnet, kommer se fler olika prispunkter än tidigare.
För dig som inte slaviskt följer elpriset över dygnet idag kan det vara skönt att veta att variationerna i elpriset över dygnet också efter förändringen högst sannolikt kommer att se ut som idag. Alltså generellt lite högre priser på morgonen när folk stiger upp och på kvällen när folk kommer hem.
Den av EU beslutade övergången från timpris till kvartspris syftar till att bättre avspegla de faktiska prissignalerna på elmarknaden. Priset på elbörserna styrs av utbud och efterfrågan. Det vill säga hur mycket el som förbrukas och hur mycket el som produceras. Relationen mellan förbrukning och produktion i systemet varierar naturligtvis konstant, inte minst på grund av väderberoende elproduktion, och ju tätare tidsintervall i prissättningen desto mer korrekt blir avspeglingen. Förändringen är alltså ett sätt att få elproduktionen och elkonsumtionen att gå bättre hand i hand. Vilket elsystemet mår bättre av.
Du som inte har ett timprisavtal har istället ett månadsmedelpris och påverkas på inget sätt av denna förändring.
Vi har samlat de avtalsvillkor som gäller när du köper el av oss. Vissa avtalsvillkor är specifika för Eksjö Energi eller för särskilda elavtal som vi har. Andra är allmänna avtalsvillkor som gäller hela energibranschen.
Avtalsvillkor
Mottagningsplikt gäller för all mikroproduktion som matas ut på nätet. Det innebär att det elhandelsföretag som idag har elleveransen till dig också måste ta emot den el du producerar genom solceller eller vindkraftverk.
För att få ersättning från Eksjö Energi ELIT AB för överskottsproduktionen krävs således att du har ett elhandelsavtal för din konsumtion hos Eksjö Energi ELIT AB. Den ersättning du får är Nord Pools spotpris timme för timme.
Blir det högre elpris på grund av nya regler?
Det vet vi inte, men det pratas mycket om att Flödesbaserad kapacitetsberäkning, eller ”Flowbased” som det också kallas, ska ge högre elpriser i Sverige. Vi förklarar kortfattat vad det innebär.
Flowbased är en ny metod för att optimera flöden, ge bättre kapacitet i elnätet och minska risken för elbrist. Metoden börjar användas i Sverige den 29 oktober 2024 och är en del av elsamarbetet mellan de nordiska länderna för att följa EU:s regelverk där många länder i övriga Europa redan gått över till den nya metoden av beräkning.
Det här ska ge ett jämnare pris mellan länderna i Europa. I Sverige har vi haft låga elpriser jämfört med övriga Europa och Flowbased kan därför ge ökade priser här hemma. En del beräkningar visar att det bara blir en tillfällig höjning och att priserna därefter sjunker igen.
Så hur dyrt blir det då?
Det är svårt att beräkna hur stor skillnaden i pris blir men simuleringar visar att elpriserna i elområde 3 kan öka. Vi vill betona att det här är en komplex metod och det är väldigt svårt att förutspå hur det kommer att påverka priserna.
Läs mer:
https://www.svk.se/bra-att-veta-for-allmanheten/okad-eloverforing-med-ny-metod