Alternativ för trädgårdsavfall

Sidan uppdaterades 2021-04-09

https://youtu.be/Hvi4NJAMteg

Flera alternativ för ditt trädgårdsavfall

Våren övergår i försommar och det växer så det knakar i trädgårdarna. Med grönska och växtlighet kommer också gräsklipp, ogräs och så småningom fallfrukt och höstlöv. För dig som inte vill kompostera ditt trädgårdsavfall på egen tomt erbjuder Eksjö Energi två olika alternativ: tunnan Lövgren och Återvinningscentralen.
Eksjö Energis nya renhållningschef Stefan Strömberg menar att det enklaste valet är tunnan Lövgren, som innebär att du får ditt komposterbara trädgårdsavfall hämtat vid tomtgränsen varannan vecka under hela växtsäsongen, från april till november.
Avfallet samlas löst, utan påsar eller säckar, i ett brunt stort sopkärl som ingår i abonnemanget. Tunnan rymmer 370 liter och passar, precis om namnet antyder, bäst till löv, grenar och liknande organiskt material. Tunnan kan däremot inte användas till jord och grus eftersom den då bli alldeles för tung att tömma.
Abonnemanget består av 16 tömningar per säsong. Du som beställer abonnemanget nu, en bit in på säsongen, betalar endast för de tömningar som återstår.
Tunnan Lövgren är ett samarbete med Vetlanda och Sävsjö och det organiska materialet fraktas till Vetlanda där det komposteras eller bränns.
Läs mer om tunnan Lövgren!
Det andra alternativet, som också är det mest ekonomiskt fördelaktiga är att lämna trädgårdsavfallet på någon av kommunens två återvinningscentraler, i Eksjö eller Ingatorp. Båda anläggningarna har generösa öppettider och tar emot upp till två kubikmeter per tillfälle.
– För många är det lika enkelt att svänga förbi ÅVC, för privatpersoner är ju detta helt gratis, påminner Stefan Strömberg.
Dags att kompostera?
För många känns det kanske det både ologiskt och onödigt energikrävande att frakta organiskt material på vägarna för kompostering. Egen kompost är förstås det mest naturliga och klimatsmarta. Dessutom finns det ekonomi i projektet eftersom den egna jordfabriken på sikt gör att du inte behöver köpa, och frakta hem, ny näringsrik jord till trädgården.
Det finns enkla tips på nätet om hur du använder organiskt material direkt i dina odlingar och hur du kommer igång med kompostering.
Förbjudet att dumpa i skogen!
Däremot är det inte tillåtet att kasta trädgårdsavfall utanför tomten, på någon annans mark. Detta gäller oavsett om marken är privatägd eller kommunal. Att dumpa trädgårdsavfall i naturen klassas som nedskräpning och är belagt med böter.
Gatuchef Bo Axelsson betonar att de spontana avstjälpningsplatserna intill villakvarteren inte enbart är fula inslag i stadsbilden. De riskerar också att locka till sig vilda djur till stadsbebyggelsen.
– Vi har haft tillfällen när både grävlingar och rävar bosatt sig i högar med trädgårdsavfall. Rådjur och älgar letar sig gärna in och letar fallfrukt, speciellt om den är serverad i skogsbrynet. Börjar vi få vildsvin inpå husknutarna har vi verkligen problem, säger Bo och tillägger att avfallshögarna också kostar stora pengar.
– Oavsett vem som fyllt på materialet blir det i regel kommunens jobb att frakta bort högarna. Kostnaden belastar skattebetalarna.