4 Tips! Hur du hanterar överblivet matfett

Sidan uppdaterades 2024-02-23

Hur du hanterar överblivet matfett och olja

Fett som spolas ner i avloppet stelnar när det kyls av och bildar proppar i avloppsrören. Då kan det lätt bli översvämning hos dig eller dina grannar. Här kommer några enkla tips om hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.

Smör, Gott Smör, Fett, Näring, Mat, Måltid, Bit Smör

1. Skrapa ur kladdiga rester i matavfallspåsen

Det finns ett flertal kladdiga maträtter som lätt ställer till det i våra ledningar: Potatissallad och andra röror innehåller ofta gräddfil och majonnäs som är väldigt fettrikt. Sockerkakssmet och kakdeg innehåller mycket fett. Potatisgratäng och varma såser är ytterligare ett exempel. Skrapa därför bort så mycket som möjligt direkt i matavfallspåsen innan du sköljer av din tallrik, bunke eller ugnsform. 

Potatisgratäng, Måltid, Ugn, Potatisklyftor, Potatisar

2. Torka ur använd stekpanna med papper

Vid mindre mängder fett som stekflott eller kaksmet kan du torka ur använd stekpanna eller bunke med lite hushållspapper innan du diskar. Pappret slänger du i matavfallspåsen eller i påsen för restavfall.

Stekpanna, Laga Mat, Vegan, Bio, Vegetarian, Måltid

3. Låt lite större mängder stekflott stelna i en kopp

Vid större mängd stekflott som t ex. om du steker fläsk kan du hälla över flottet i en kopp som får stå en stund i kylen. När fettet stelnat kan det återanvändas vid stekning eller skrapas ur i påsen för matavfall eller restavfall.

Bacon, Fritera, Mat, Rostad, Onyttig Mat

4. Samla flytande avsvalnat fett i en plastflaska

Lite större mängder flytande fett och olja samlas med fördel upp i en PET-flaska eller ett tomt mjölkpaket. Ett bra hjälpmedel för det kan vara en fett-tratt. När flaskan är full slängs den i restavfallet. Riktigt stora mängder (mer än 5 liter) flytande fett från till exempel fritering hälls i en plastdunk och lämnas in på återvinningscentralen som brännbart avfall.

Om du är ägare till en fastighet där det bedrivs en livsmedelshanterande verksamhet, kräver lagen att en fettavskiljare installeras innan avloppsvattnet får släppas ut till kommunens ledningar.

Har du ingen tratt?

Kom gärna förbi oss på Telegatan 8 och hämta en fett-tratt i receptionen.

TACK för att du gör det du kan för att bidra till en god vattenmiljö även i framtiden!