Matavfall
Sidan uppdaterades 2024-11-12Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Matavfallet ska läggas i papperspåsen som vi tillhandahåller. Exempel på matavfall är: potatisskal, äggskal, bröd, pasta, frukt- och grönsaksrester. Kött- och fiskben, kaffesump och mindre mängder hushållspapper. Flytande fett sorteras som restavfall (Läs mer här)
Endast matavfall i papperspåse i facket för matavfall
Det är viktigt att ingen plast läggs i facket för matavfall – inte heller biologiskt nedbrytbar plast. Det beror på att plasten förstör nedbrytningen i biogasanläggningen. Ett fel som vi har sett förekomma är att matavfallspåsarna i papper läggs i plastpåsar innan de läggs ut i kärlet för matavfall, vilket inte är tillåtet. Det är inte heller tillåtet att stoppa en plastpåse i papperspåsen. Om du har kvar några gröna plastpåsar (som delades ut före bytet av insamlingssystem i Aneby, Eksjö och Nässjös landsbygd) så får du bara använda dem till restavfall.
Har du problem med matavfallspåsen? Här finns några tips för att få matavfallspåsen att fungera på bästa sätt.
Att tänka på för att det ska fungera så smidigt som möjligt!
- Placera om möjligt kärlet i skugga.
- Ställ matavfallspåsen så att den torkar något innan du lägger ner den i matavfallsfacket.
- Skölj ur kärlet regelbundet, tvätta med lite såpa vid behov. Stänk i lite ättika ibland eller strö lite trädgårdskalk i kärlet vilket avskräcker flugorna.
- Lägg tidningspapper i botten av kärlet för att suga upp eventuell vätska.
- Flugor lägger ägg där de kommer åt matavfallet. Stäng till papperspåsarna ordentligt och använd gärna dubbla påsar.
- Fiskrens: Skölj räkskal och fiskrens i kallt vatten, låt rinna av och vira in dem i tidningspapper. Lägg därefter paketet i papperspåsen. Dröjer det flera dagar innan nästa kärltömning kan du förvara resterna i frysen så länge.
Och som vanligt gäller
Avfallspåse för matavfall i korg
- Papperspåsen ska stå i behållaren som vi delar ut. Där står påsen luftigt så att fukt kan avdunsta.
- Fyll inte påsen över den streckade linjen.
- Byt påse ofta, minst var tredje dag, även om den inte är full.
- Låt blött matavfall rinna av i vasken eller ett durkslag innan du lägger det i påsen.
- Vid behov, lägg lite använt hushållspapper eller servett i påsen som suger åt sig fukten.
- Vik ihop påsen ordentligt innan du lägger den i kärlet för att undvika kladd.
Matavfallspåsar endast till matavfallet
Vi har tyvärr sett att det förekommit att matavfallspåsarna används för att lägga restavfall i, vilket inte är tillåtet. Matavfallspåsar ska endast användas till just matavfall. Påsar för restavfall får du själv tillhandahålla.
Bunkra inte matavfallspåsar
På flera platser har det gått åt väldigt stora mängder papperspåsar. Eftersom påsarna kan fungera sämre om de blir liggande under en längre tid ber vi dig att endast hämta nya påsar när du behöver och för att de ska räcka till alla vill vi helst att du endast tar en bunt åt gången. Det kan verka som att påsarna är ’gratis’ eftersom du inte betalar något när du hämtar dom, men påsarna finansieras av avfallskollektivet, vilket betyder att du betalar genom avfallstaxan.
En bunt med papperspåsar innehåller 80 stycken påsar vilket förväntas räcka i minst tre månader i ett genomsnittligt hushåll.
Din skyldighet att sortera
Enligt avfallsföreskrifterna antagna av kommunen, är varje fastighetsinnehavare skyldig att sortera sitt avfall. Genom att sortera och återvinna avfallet sparar vi på energi och viktiga råvaror, samt minskar utsläpp av föroreningar och farliga ämnen. Ju mer som sorteras, desto mer kan vi tillsammans spara på jordens resurser.
Är du osäker på hur du ska sortera kan du läsa mer under sortering och återvinning samt kolla in vår sorteringsguide eller söka efter ett specifikt avfall på www.sopor.nu. Du är även välkommen att kontakta Eksjö Energis kundtjänst tel. 0381-19 20 20 alt. kundtjanst@eksjoenergi.se om du har några frågor
Felsorteringsavgift
När avfallet inte sorteras korrekt påverkar det vår möjlighet att återvinna och våra kostnader för omhändertagandet blir högre. Därför inför vi en felsorteringsavgift. Läs mer här.
Är du osäker på hur du ska sortera kan du kolla in våra sorteringsguider eller söka efter ett specifikt avfall på www.sopor.nu. Har du några frågor – kontakta Eksjö Energis kundtjänst tel. 0381-19 20 20 alt. kundtjanst@eksjoenergi.se.
Tack för att du sorterar – Tillsammans minskar vi avfallet!
Så här hanterar du matavfallspåsen