Hushållsavfall

Sidan uppdaterades 2023-10-31

Matavfall

När du fått det nya kärlet, lägg endast komposterbart i papperspåsen. Annat avfall gör stor skada vid återvinningen. Matavfall ger biogas

Restavfall

Brännbart avfall som inte är förpackningar eller tidningar. Använd valfri plastpåse som försluts väl. Restavfall ger värme.

Hämtning av hushållsavfall

Om ordinarie hämtningsdag infaller på en helgdag ska sopkärlet vara tillgängligt för tömning från kl 05.00 dagen före och från 05.00 dagen efter helgdagen. Det kan även bli förändring av ordinarie hämtningsdag för övriga de veckor som innehåller helgdagar måndag – fredag.
Vid längre helger ska sopkärlet vara tillgängligt två dagar före och två dagar efter den ordinarie hämtningsdagen (gäller hela den veckan som helgen infaller) om inte renhållaren meddelar annat.

För att få sms-avisering dagen innan tömning anmäl ditt mobilnummer och adress till info@eksjoenergi.se eller 0381-19 20 00. För att se din hämtningsdag logga in på mina sidor renhållning.

Annan återvinning

Viktigast är att sortera bort farligt avfall.

Villa- och fritidshusägare får en elektronikbox för insamling av småbatterier, småelektronik och ljuskällor. Elektronikboxen ska förvaras inomhus och får endast hänga på sopkärlet när den börjar bli full och ska tömmas. Läs mer här.

Övrigt elavfall: lämna till återvinningscentral eller butik, vid nyinköp.
Farligt avfall: lämna till återvinningscentral.
Förpackningar och papper: lämna till återvinningsstation, i tätorterna.

Påsar

Röda och gröna påsar ingår INTE längre i ditt sopabonnemang. Har du påsar kvar går de bra att använda tills de är slut, sedan får du själv skaffa påsar för restavfall.

Med det nya kärlet kommer en bunt med papperspåsar till matavfall, 80 st. I följande affärer kommer det finnas nya papperspåsar att hämta:

Willys, ICA och COOP i Eksjö

Hulthallen

Lundbergslivs i Hjältevad

ICA i Mariannelund

Påsarna är endast ämnade för att användas till matavfall och inget annat.

På webbplatsen – sopor.nu – finns mer information om hur du sorterar rätt.